V sobotu 26. 3. se konal v litvínovské kavárně G coffee v Ruské ulici swap, aneb výměna oblečení. Podstata swap spočívá ve výměně oblečení, hraček, dekorací a dalších různých věcí. Věci, které už člověk nepotřebuje, ale jsou ještě v použitelném stavu. Odnese je na swap a tam se jich ujme nový majitel. Na swap může přijít ulovit nový kousek i člověk, který na něj nic nepřinese, není to podmínka. Důležité je najít nového majitele věcem, které by jinak skončili v koši.

Akci přálo příjemné počasí a přišlo na ní několik desítek Litvínovanů. Pro ty, kteří akci nestihli máme dobrou zprávu, vzhledem k vysokému zájmu máme v plánu swap zopakovat v polovině června. Oblečení, které na swapu nenašlo nového majitele poputuje na dobročinné účely – dámské oblečení pro prchající Ukrajinky a pánské oblečení pro lidi bez domova.

Akce byla zakončena přednáškou o rychlé módě, která se dle předsedkyně spolku Justýny Mauleové týká každého z nás, protože nikdo nechodíme nahý. Justýna v této přednášce seznámila posluchače například s takovými fakty, že 2/3 vyprodukovaného oblečení skončí ještě ten samý rok na skládce a nebo, že na výrobu jednoho trička se spotřebuje tolik pitné vody, kolik by průměrný člověk pil 2,5 roku. Ani tato přednáška nebude chybět na příštím swapu. Děkujeme všem, kteří dorazili.